Bemutatkozás

Ádánd község címere
Ádánd község címere

Ádánd község Siófoktól 12 kilométerre fekszik. Iskolánk csendes, nyugodt környezetben, a katolikus templom utcájában található. A múlt század fordulóján az épületegyüttes még cselédlakásként és intézői lakásként működött. Ezt később átalakították, s kialakult az iskola mai arculata. Tanulóink csendes, nyugodt, tágas, felújított tantermekben tanulhatnak. Az iskola szép, parkosított udvara önfeledt játékoknak és rendezvényeknek is megfelelő teret nyújt.

A 2009-2010-es tanévben kulcsszerepet töltött be iskolánk életében Fekete István munkássága. Az idei tanévtől iskolánk felveszi az író nevét. A tanórákon és az iskolán kívüli foglakozásokon nagy gondot fordítottunk arra, hogy tanulóink megismerjék Fekete István életének főbb állomásait és legjelentősebb munkáit.

Névadónkról

Fekete István mindannyiunk tudatában úgy él, mint a Tüskevár, a Bogáncs,  a Vuk és Kele szerzője. Ifjúsági regényein és állattörténetein  több generáció nőtt fel.

Fekete István 1900 január 25-én született a Somogy megyei Göllén.

Az általános iskolát Göllén majd Kaposváron fejezi be. Tanulmányait gazdasági karon folytatja Debrecenben, mivel itt nem érzi jól magát, tanulmányait befejezi. Mezőgazdászként végez 1924-ben. Bakócára kerül, itt kap segédtiszti állást. Itt ismeri meg feleségét, Piller Editet. Hamarosan Ajkára költöznek.

Ajkán vezető gazdatiszti állást kap. Felvirágoztatja az uradalmat. Sokat hódol szenvedélyének, a vadászatnak.

Barátságot köt Kittenberger Kálmánnal, a neves Afrika vadásszal. Közösen szerkesztik a Nimród című vadászújságot.

Az 1936-os év hozza meg számára a fordulatot. A Gárdonyi Géza Társaság regénypályázatára megírja A koppányi aga testamentuma című regényét, mellyel megindul írói pályafutása. Író karriere 1949-ig töretlen. Utána mellőzik, hiszen szocialista kultúrpolitika nem tűri a keresztény, igazmondó írókat. Az Új Ember és a Vigília című lapoknak ír.

Az 1950-es években több mezőgazdasági szakkönyvet ír, illetve regényeiben megjelenik az ember és a természet kapcsolata.

1960-ban József Attila- díjjal tüntették ki Tüskevár című regényéért. Több regényéből készült sikeres film, így a Bogáncs, a Tüskevár és rajzfilmen a Vuk.

Nagyon erős dohányos volt, ami miatt 1968-ban már kapott egy szívinfarktust. 1970-ben újabb infarktus következtében halt meg Budapesten. A Farkasréti temetőben temették el, de gyermekei kezdeményezésére hamvait 2004. augusztus 14-én újratemették a Somogy megyei Göllén, mert – mint fia idézte – „…egyedül Göllén érezte jól magát…”.

Ádándon, a mezőgazdasági szakiskola megszűnéséig viselte Fekete István nevét. Idén szeptembertől az általános iskola veszi fel az író nevét, és ápolja kultuszát.

Fekete István projektről

Iskolánkban április 19-ével kezdődően Fekete István nevével fényjelzett háromhetes projekt zajlott a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében. Színvonalas nyitónapon emlékműsort láthattunk meghívott vendégeinkkel együtt.

Kiállítást rendeztünk az iskola aulájában előre kihelyezett tárlókban az író könyveiből, tárgyaiból, fényképeiből, újságcikkeiből, emlékezésekből.

Meghirdettünk egy rajzpályázatot könyveinek illusztrálására. Délelőtti órákon feldolgoztuk a Vuk és Tüskevár című könyveit. Közös filmvetítések során délutánonként a könyveiből készült filmjeit nézhettük meg.

Április 22-én délután az egész iskola tanulóinak bevonásával a Föld Napja alkalmából akadályversenyt rendeztünk, könyveiben szereplő állatokkal kapcsolatos feladatokkal színesítettük a versenyt.

Április 27-én felvirágoztuk a volt Fekete István Szakmunkásképző Iskola parkjában felállított szobrát. Április 28-án a felső tagozatos diákok között versmondó versenyt rendeztünk. Ahol a kötelező vers Fekete István Akác, a szabadon választott egy magyar költő természettel kapcsolatos alkotása volt.

Május 5-én SIOK intézményeinek tagiskolái között játékos vetélkedőt rendeztünk Fekete István életéről, életének főbb állomásairól, műveinek szereplőiről. Május 10-én, a zárónapon színes műsorral zártuk a projekt végét. Színjátszó körünk, a negyedik osztályos diákokkal, jelenettel készült a Koppányi aga testamentuma című regényből. Iskolánkba ellátogatott Bodó Imre, hogy tanulóinak még inkább megismertesse Fekete István életével és munkásságával.